Cseh kucsmagomba


Cseh kucsmagomba termőtestek - Szigetvári Csaba felvétele

 

Cseh kucsmagomba (Verpa bohemica)

A kucsmagombák a tavaszi hónapok (március-május) jellemző erdei gombafajai. Csapadékos tabvaszi időjárás esetén van esély velük találkozni. A Sóstói-erdőben több fajukat is ismerjük, közülük a cseh kucsmagomba hajlamos nagyobb tömegben felbukkanni, főként nyárfás állományokban. A kucsmagombák termőteste tönkre és süvegre különíthető el. A cseh kucsmagomba tönkje fehéres színű, belül üregesedő. A harang alakú, barnás, redőzött felületű süveg csak a tönk csúcsánál ízesül (ezért széle lelógó). 

A cseh kucsmagomba a legkorábban megjelenő ehető gombák egyike, viszont húsa törékeny, romlékony, és legalább 15 perces főzést igényel. A Sóstói-erdőben nem gyakori, de egyes foltokban bizonyos években tömegesen megjelenik.

Figyelem: honlapunk gombaleírásai és fotói önmagukban nem alkalmasak a fajszintű azonosításhoz. Ha fogyasztásra szánt gombát szedünk, azt mindenképpen ellenőriztessük gombaszakellenőrrel!