Open menu

Erdei egér


Kölykeit szoptató erdei egér, mesterséges fészekodúban - Hoványi Péter felvétele

 

Közönséges erdeiegér (Apodemus sylvaticus)

Két hasonló erdeiegerünk, a közönséges és a sárganyakú erdeiegér főként fás területek lakója, ritkán nyílt élőhelyeken, akár lakott területeken is előfordulnak. Ügyesen másznak fákra, bokrokra, természetes és mesterséges fészekodúkba is beköltöznek, mégis jellemzően föld alatti járatokba készítik mohával bélelt fészküket. Alapvetően éjszaka aktívak, Táplálékuk többnyire növényi mag, termés, gyökér, járataikban vagy fatuskókban, résekben raktároznak is. A sárganyakú erdeiegér évente 3-4, a közönséges erdeiegér 5 alkalommal fial 2-8 kölyköt.

A Sóstói-erdőben elhelyezett mesterséges fészekodúkban rendszeresen találkozunk ott lakó erdei egerekkel. Szeptemberi odútakarítás alkalmával gyakran egércsaládokat, szopós kisegereket is látunk.