Open menu

Keleti sün

 

Keleti sün (Erinaceus roumanicus)

Az erdő és a környező kertes házak, fasorok gyakori faja. Éjszaka magánosan jár tápláléka (rovarok, csigák, giliszták, kisebb gerincesek) után. Veszély esetén összegömbölyödve, tüskéi védelmében várakozik, esetleg kimereszti hátát, hogy ijesztőbbnek látsszék. Természetes ellensége a vaddisznó, a borz, a róka. Ősz végétől tavasz elejéig védett zugokban téli álmot alszik. Áprilistól kezdődik párzási időszaka, az év során két alma (május-június, majd augusztus-szeptember) is lehet. A 4-5 lágy tüskével világra jövő sünfiókot egy hónapi szoptatja az anya. Az erdőben gyakori faj, éjszakánként bukkanhatunk a gyakran hangos szuszogással, horkantással közlekedő sünökre. Rosszabb esetben a Sóstói-úton kilapított példányokra nappal is.

Védett faj!