Open menu

Mogyorós pele


Mogyorós pele - Nagy Tibor felvétele

 

Mogyorós pele (Muscardinus avellanarius)

A mókussal közeli rokonságban levő pelék négy faja fordul elő Magyarországon, közülük egyedül a mogyorós pele él a Sóstói-erdőben. Álomszuszék pelénk szeptember-októberben vonul téli álomra, s csak április-májusban ébred. Aktív periódusában alkonyatkor és éjszaka jár táplálék után, alapvetően tölgymakkot, mogyorót, bogyósokat (kökény, csipkebogyó), olykor virágokat és ízeltlábúakat fogyaszt. A nőstény tavasz második felétől őszig évente 1-3 almot hoz a világra.

Az ágakon rendkívül ügyesen mozog; elsősorban a bokros, változatosan szintezett erdei élőhelyeken, cserjésekben érzi otthon magát. Természetes és mesterséges odúkba is bevackol, máskülönben a szúrós bokrok belsejébe, ágvillákba épít nyállal összeragasztott fűszálakból gömb alakú, puha termésszőrökkel kibélelt, száraz levelekkel fedett 6-8 cm-es alvófészket, illetve 9-12 cm-es költőfészket. Télire – gyakran többedmagával - odúba vonul vagy külön telelőfészket készít föld alatti üregbe vagy zsombékok belsejébe.

A mogyorós pelék előszeretettel vonulnak téli álomra a Sóstói-erdőben elhelyezett mesterséges fészekodúkban, de akár egész évre is bevackolnak oda. A szeptemberi odútakarítás során rendszeresen találkozunk pelecsaládokkal, az utolsó alomból származó fiatalokkal.

Védett faj!