Gombák, vadgyümölcsök, gyógy- és fűszernövények: erdeink – különösen a természetes eredetű, ősi állományok – nagyon sok efféle kincset tartogatnak. Érdemes megismernünk, megkóstolnunk, használnunk őket, de csak mértékkel!

Sajnos mára sokkal kevesebb természetes erdőnk maradt, semhogy mindenki kedvére gyűjtögethesse annak javait. Jogszabályaink védett terülten alapvetően tiltják a gomba- és virágszedést, erdei gyümölcsök, gyógynövények gyűjtését. A nem védett területekre is ésszerű korlátozások vonatkoznak, amelyeket nem csak a jogszabályok szigora, de kedvenc kirándulóhelyünk érdekében is be kell tartanunk. Különben ezek a kincsek megfogyatkoznak, kipusztulnak. Természeti értékeink komoly veszélyben vannak: a hóvirág alighanem végképp kipusztult, és 2012-ben az Anyák Napja előtti napokban lelkiismeretlen virágszedők a 100 000 forint eszmei értékű, fokozottan védett magyar nőszirom egyetlen virágzó hajtását is letépték!

Nagy Tibor felvétele

Mit mond a jog?

Gomba, vadgyümölcs, gyógynövény gyűjtéséhez nem védett területen az erdőgazdálkodó engedélye szükséges. Kizárólag állami tulajdonú, nem védett erdőterületen és kizárólag saját szükségletre (azaz semmiképpen sem kereskedelmi célból) külön engedély nélkül is megengedett korlátozott mennyiség gyűjtése, amit rendelet határoz meg. Gomba (föld felett termő fajok), vadgyümölcs, gyógynövény esetében ez jelenleg 2 kg, személyenként, naponta. Virágok esetében nincs meghatározott mennyiség, azaz az állami erdőgazdálkodó megítélése alapján egyetlen szál is meghaladhatja a saját szükségletet.

Tehát nem állami tulajdonú erdőben, még ha az nem is védett, egyáltalán nem szedhető gomba, vadgyümölcs, virág az erdőgazdálkodó engedélye nélkül. (A Sóstói-erdőben is vannak ilyen részek, amelyek önkormányzati, illetve magántulajdonban vannak.)

Föld alatti termőtestű gombák (szarvasgombák) gyűjtése az erdőgazdálkodó engedélyéhez és speciális állami képzés elvégzéséhez kötött.

Védett növényeket egyáltalán nem szabad letépni, kiásni, védett gombákat nem szabad leszedni (a Sóstói-erdőben több védett növény- és gombafaj él). Ellenkező esetben komoly bírság, esetleg feljelentés lehet a következmény. Fokozottan védett faj károsítása bűncselekménynek minősül! Védett állatokat szintén nem szabad begyűjteni, elpusztítani.

Élő fák, cserjék hajtását levágni, mohát gyűjteni tilos!

Az éti csiga (Helix pomatia) gyűjtésére külön jogszabály vonatkozik. Védett fajról van szó, de bizonyos erős korlátozásokkal, kizárólag megfelelő engedély birtokában van mód a gyűjtésére. .A Sóstói-erdőben azonban ne tegyük ezt, ugyanis a jogszabály értelmében nemzetközi természetvédelmi egyezmény hatálya alá tartozó területen éti csiga gyűjtése nem engedélyezhető. A Sóstói-erdő túlnyomó része Natura 2000 terület, azaz nemzetközi egyezmény hatálya alá tartozik, csiga tehát nem gyűjthető benne! 

Mádi Péter felvétele

Mit mond a lelkiismeret?

Mai világunkban az erdőben leszedhető gomba, virág, gyümölcs nem elemi szükséglet. Ezért felelős erdőjáróként legyünk a jogszabályokon túl is mértéktartóak.

Ismerjük meg alaposan a gombákat! A Sóstói-erdőben több nem védett, de vörös listán szereplő, veszélyeztetett faj él. Ezeket keressük, csodáljuk meg, de kíméljük! A gyilkos galóca is előfordul erdőnkben, ezért legyünk óvatosak!

Kóstoljuk meg a vadgyümölcsöket, de gondoljunk arra, hogy ami nekünk csemege, az az erdő állatainak alapvető, a túléléshez szükséges táplálék.

A Sóstói-erdőben nincs olyan gyógynövény, amit sokkal kevésbé értékes területen meg ne találnánk, többnyire sokkal nagyobb mennyiségben. A házipatikaszereket gyűjtsük inkább árokpartokon, réteken, de legjobb, ha kertben neveljük őket.

Virágot végképp nem illik az erdőből szedni! Sőt, ha nem akarunk kedvenc vadvirágaink kipusztulásához hozzájárulni, utcai zugárusoktól se vásároljunk. Ha az erdőben nyilvánvalóan kereskedelmi mennyiséget gyűjtő virágszedőket látunk, szóljunk az illetékes szerveknek.

Másik oldalról az is fontos, hogy ne is ültessünk kerti virágokat az erdőbe! Mint korábbi példák mutatják, ezek a dísznövények kártékony inváziós fajként elszaporodva a természetes élővilág rovására terjedhetnek.