Az erdő gombái

 

A gombák különleges feladatokat látnak el az erdő életében: Az elhalt szerves anyagot nagy részben ők bontják le, dolgozzák fel és alakítják át, ezáltal gazdagítva a talajt a fák és egyéb növények növekedéséhez szükséges matériává. Emellett persze élősködők és az élő fákat megtámadó „kártevők” is találhatók közöttük, de ez a szerepük is nélkülözhetetlen az élet körforgásához. Vannak közöttük olyanok is, amelyek a növények gyökereihez kapcsolódva segítik a fák, cserjék, lágyszárúak tápanyagfelvételét. Másrészt pedig a gombák termőteste maga is táplálék, bizonyos esetekben lakóhely a kisebb és nagyobb állatok számára. Tevékenységük többnyire számunkra láthatatlan: a gombák életciklusuk nagy részében mikroszkopikus fonalakként dolgoznak az avarban, a talajban, a fák anyagában és egyebütt. Aztán ha megfelelő az időjárás és egyéb körülmények, megjelennek az általunk is megcsodálható (esetenként ehető, máskor fogyaszthatatlan vagy éppen mérgező) különböző színű és formájú termőtestek.

A Sóstói-erdő nagyon sokféle gomba otthona. A hazánkban közönséges fajok mellett különleges, ritka, hegyvidékeinkre jellemző gombák is előfordulnak. Ha ehető fajokkal találkozunk, ne essünk túlzásokba, és ne csak a hasunkra gondoljunk! Ha meg szeretnénk őrizni az erdőt a következő generációknak, a gombákat is kímélnünk kell.

Az alábbiakban kis összeállítást mutatunk be az erdő jellemző, vagy éppen különleges gombafajaiból. A fotókra kattintva bővebb ismertetőt és kis fotó-összeállítást (a fényképek túlnyomó többsége a Sóstói-erdőben készült) is adunk róluk. (A védett fajokat piros kerettel jelöljük.) Jó böngészést!

 


Figyelem: honlapunk gombaleírásai és fotói önmagukban nem alkalmasak a fajszintű azonosításhoz. Ha fogyasztásra szánt gombát szedünk, azt mindenképpen ellenőriztessük gombaszakellenőrrel!