Kétéltűek és hüllők az erdőben

 

A kétéltűeknek és hüllőknek általában rajongóik és utálóik vannak. Szerencsére utóbbiak többsége is elismeri, hogy hasznos kis jószágok. Sokan talán nem is sejtik, milyen sok béka, gőte, gyík és sikló számára nyújt élőhelyet a Sóstói-erdő. Sajnos egyre kevesebbnek. A klímaváltozást talán leginkább a kétéltűek sínylik meg, amelyek szaporodásához feltétlenül szükségeses a kisebb-nagyobb vizes élőhelyek, akár az erdei pocsolyák is. A 2010-es évek óta egyre katasztrofálisabb mértéket ölt az aszály és csapadékmennyiség-csökkenés, rohamosan fogy a békák és gőték élettere. A hüllők esetében ez a jelenség legerősebben a mocsári teknőst és a vízisiklót érinti. Valószínűleg más okokból, de mára vélhetőleg kipusztult a Sóstói-erdőből az erdei sikló és a kockás sikló is.

Magyarországon minden őshonos kétéltű- és hüllő faj védett!

Az alábbiakban bemutatjuk erdőben ismert kétéltű- és hüllőfajokat. A bélyegképekre kattintva bővebb ismertetőt és kis fotó-összeállítást is adunk róluk. (A védett fajokat piros, az inváziós fajokat lila kerettel jelöljük.) Jó böngészést!

 

 

A fajok jellemzéséhez felhasznált szakirodalom: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztály - MME Monitoring Központ honlapja: http://www.khvsz.mme.hu