Vannak olyan dolgok, amelyeket nem okvetlenül a felsőbb „illetékes szervektől” elvárni, sőt! Az önkéntes közösségek bizonyos tevékenységeket nagyobb hatékonysággal tudnak ellátni, mint állami, önkormányzati szervek, cégek, vállalkozások. A Sóstói-erdő kapcsán az E-misszió Egyesület is igyekszik összefogni és segíteni a civil aktivitást.

2009 óta rendszeresen szervezünk nyilvános közösségi önkéntes akciókat, évente 5-10 alkalommal az erdő védelméért. Volt már odú- és madáretető-készítés, karbantartás, szemétszedés, makkgyűjtés, csillagvirág-számlálás, inváziós gyomok visszaszorítása. Mintegy 50 mesterséges fészekodúnkban évről-évre ellenőrizzük a költést, majd takarítjuk és javítjuk őket.

Odúkészítés önkéntesekkel az Erdei Tornapályán – Gilányi Gábor felvétele

Nyilvános önkéntes programjainkról Facebook-oldalunkon adunk rendszeresen hírt.

Önkéntes aktivitásunk továbbfejlesztéseként 2011-ben indult Erdőpásztor-programban résztvevők az erdő egy-egy részletét „fogadták örökbe”. Az erdőpásztorok a választott területre havonta legalább egyszer kijártak, összeszedték a szemetet, jelentették, ha valami káresemény történt, illetve az Egyesületünk által biztosított segédanyagok segítségével feljegyezték a látott élőlényeket. Ebben az eredeti formában Erdőpásztor-programunk 5 és fél éven át működött, mialatt közel 300 zsáknyi illegális hulladéktól tisztították meg az erdőt az önkéntesek, és számos eddig nem ismert vagy kipusztultnak vélt fajt fedeztek fel. 2016 után a program kissé átalakult de az önkéntesek „derékhadát” továbbra is azok az erdőpásztorok jelentik, akik a legrendszeresebben járják az erdőt és legtevékenyebbek annak védelmében.  Erdőpásztoraink részvételével évente 3-4 szűkebb körű közös önkéntes programot is szervezünk, olyan témákban, ahol az érzékenyebb természeti értékek megóvása miatt nem lenne szerencsés sok ember jelenléte (pl. bagolyodú-felmérés, fokozottan védett növényfaj élőhelyének karbantartása).

Önkéntes szemétszedő csapat – Gilányi Gábor felvétele

Az erdőpásztorok számos színvonalas, az erdő életének ritka pillanatát megörökítő fényképet is készítenek, amelyeket Facebook-oldalunkon rendszeresen közzéteszünk, és amelyek gerincét képezik honlapunk fotóanyagának.