Pisztricgomba


Pisztricgomba - Szigetvári Csaba felvétele

 

Pisztricgomba (Cerioporus squamosus)

Látványos, nagy termetű tapló, amely holt és korhadó élő fán is megjelenik. Utóbbi esetben meggyorsítja a fa elpusztulását. 

Tönkje vaskos, görbült, fehér vagy sárgásfehér, töve feketés, felülete nemezes-recés. A kalap féloldalasan ül a tönkön, vastag húsú,átmérője akár fél méteresnél is nagyobb lehet. Felülete krémszínű, idővel sötétedő, rajta körívbe rendezett barnás pikkelyek találhatók. Termőrétege csöves, pórusai tágak, szabálytalan alakúak.

Fiatalon rugalmas és lisztszagú húsa gyorsan szívóssá, fássá, kellemetlen illatúvá válik. A fiatal gomba ehető, de nem különösebben ízletes.

Hazánkban gyakori faj, de a Sóstói-erdőben viszonylag ritka. Ez összefügghet azzal, hogy főként (de nem kizárólag) dión és juharon nő; e fajok pedig nem túl gyakoriak erdőnkben. Leginkább áprilistól októberig jelennek meg termőtestei.

Figyelem: honlapunk gombaleírásai és fotói önmagukban nem alkalmasak a fajszintű azonosításhoz. Ha fogyasztásra szánt gombát szedünk, azt mindenképpen ellenőriztessük gombaszakellenőrrel!