Gyilkos galóca


Gyilkos galóca tipikus megjelenésben - Szigetvári Csaba felvétele


Gyilkos galóca (Amanita phalloides)

Leges-legveszélyesebb, halált vagy legalább élethosszon át tartó májkárosodást okozó gombánk Sóstói-erdőben nem gyakori. De van. Ezért mindenképpen érdemes megismerkednünk vele.

A főként tölgyeseinkben élő, nyáron-ősszel előbújó gyilkos galóca egyik „legalattomosabb” (bár nem illik emberi tulajdonságokkal felruházni a természet jószágait) tulajdonsága, hogy nagyon változatos megjelenésű. A gombászkönyvekben található – amúgy precíz és alapos - leírások olykor (főként, ha felületesen olvassuk őket) nem feltétlenül elegendőek a felismeréshez.

A gyilkos galóca fő bélyegei:

- sűrűn álló, fehér vagy krémszínű, esetleg zöldes-sárgás árnyalatú lemezek

- a 0,8-1,7 cm vastag tönk színe fehér, vagy sárgás-zöldes színű, gyakran kígyóbőrszerűen mintázott

- a tönk alja gumószerűen megvastagodott, alapesetben nagyméretű fehér bocskor veszi körül, amely azonban gyakran szinte teljesen elfoszlik, vagy a talajban marad, alig látható

- a tönk felső részén alapesetben bő, fehér, hártyaszerűen lelógó gallér látható, azonban sajnos nagyon gyakran lefoszlik, alig látható

- a kifejlett kalap 5-15 cm átmérőjű (fejlődése folyamán a fiatal gomba tojásdad kalapja fokozatosan teljesen kilapul). Színe igen változatos: a sárgás-zöldes színvilág különböző (leginkább olívba játszó) árnyalatai, szélsőséges esetben egészen barnás, vagy szürke színű is lehet (illetve a rokon, hasonlóan mérgező fehér galóca fehér színű kalapját is meg kell említenünk). Felszíne sima, burokmaradványok csak nagyon ritkán tapadnak rá (ellentétben pl. a légyölő, párduc-, vagy piruló galócával).

- fiatalon - a galócákra jellemzően - ún. boszorkánytojás formájában található meg.

Sajnos ezeknek a bélyegeknek nem mindegyike látható minden esetben, a gallér leszakadhat, a bocskort avar takarhatja, és a szín is változékony. Ha gyanús gombát látunk, semmiképpen ne szedjük le!

Figyelem: honlapunk gombaleírásai és fotói önmagukban nem alkalmasak a fajszintű azonosításhoz. Ha fogyasztásra szánt gombát szedünk, azt mindenképpen ellenőriztessük gombaszakellenőrrel!