Júdásfüle (Auricularia auricula-judae)


Júdásfüle termőtestek - Szalai Kata Viktória felvétele

 

Ezzel a sajátos, csésze vagy fülkagyló alakú, kocsonyás állagú gombával akár egész évben találkozhatunk az erdőben. Ha megfelelően nedves az idő és nincs fagy, a júdásfüle előbb-utóbb kifejleszti csoportos termőtestét a lombos fák élő és elhalt ágain, tuskóin. Legjellemzőbb termőhelye a bodza, de akácon, tölgyön, juharon, szilen is gyakori. Gyakorlatilag összetéveszthetetlen.

A júdásfüle további népi nevei - kagylógomba, nyuszifül, szamárfül - szintén sajátos alakjára utalnak. Jellemző még (esetleg szürkés vagy feketés árnyalatú) barna színe, finoman nemezes külső- és ráncosan fényes belső felülete. A termőtestek az aljzatul szolgáló fához egyetlen ponton kapcsolódnak, belső húsa kocsonyás, héja és töve porcos.

Ezt a gyakori, és a Sóstói-erdőben is közönséges gombát mostanában fedezi fel újra a hazai gasztronómia és gyógyászat. A régi időkben szembajokra alkalmazták (külsőleg), újabban vérnyomás- és gyulladáscsökkentő, immunerősítő hatását tartják számon.

Konyhaművészetünkben hagyományosan igen csekély a szerepe, ugyanis igazából szó szerint se íze, se bűze. Emiatt - legalábbis a hagyományos gombás ételekhez hasonló - felhasználása a mi vidékünkön igen korlátozott volt. A kínai konyha térhódításával viszont divatba jött - s reméljük, ez nem csupán múló szeszély. A távol-keleti gasztronómiában ugyanis komoly szerepe van a júdásfülének, és ott élő hasonló rokonainak. Az étlapon többnyire fafülgombaként hivatkoznak rá.

 

Hogyan gyűjtsük és használjuk? Ebből a gombából (bár közönséges) ritkán találunk egyszerre nagy mennyiséget. Sebaj: mivel a júdásfüle igen jól szárítható, már néhány fület is érdemes leszedni és így folyamatosan összegyűlhet a megfelelő adag. Mindig csak a nem túl öreg, még porcos és nem penészes felületű termőtesteket szedjük le. Lehetőleg késsel válasszuk le az aljzatról. Mosás után mielőbb szárítsuk meg. Az így eltett gomba 20 perc áztatás után teljesen visszanyeri állagát. A júdásfüle használható kínai életekbe, de egyéb levesekbe, ragukba is rakhatjuk. Nyers salátákhoz is adhatjuk (főzés nélkül is fogyasztható), és savanyúságként el is tehetjük (például téli fülőkével vegyesen).

Figyelem: honlapunk gombaleírásai és fotói önmagukban nem alkalmasak a fajszintű azonosításhoz. Ha fogyasztásra szánt gombát szedünk, azt mindenképpen ellenőriztessük gombaszakellenőrrel!