Sárga gévagomba


Fejlett, lebenyekre tagolt sárga gévagomba - Nagy Tibor felvétele


Sárga gévagomba (Laetiporus sulphureus)

Nagyon jellegzetes, élénksárga vagy narancsszínű, olykor több kilós termőtestet növesztő élősködőtaplóféle. Jellemzően tavasz végén és kora nyáron terem, de egészen őszig előfordulhat. Mindig élő fán bukkan fel, többnyire a puha szövetű füzeken és nyarakon, de más fajokon is találkozhatunk vele. Párás időben rendkívül gyorsan kifejleszti laza húsú, vizenyős termőtestét (ez később megtaplósodik), jelentős megterhelést okozva a gazdafának.

A Sóstói-erdőben kevéssé gyakori, ezért korhasztásával nem okoz jelentős kárt. Megfelelő időben, főként május-júniusban és szeptemberben szórványosan találkozhatunk vele.

Húsa fiatal, vizenyős állapotban romlékony, idősen pedig élvezhetetlen. Ennek ellenére megfelelő időben szedve a gombatest nagy része fogyasztható, finom csemege. Sajátos savanykás íze miatt alkalmas előfőzést követően gombasalátának, de szeletekre vágva és bepácolva érdemes rántani is. Levesekbe is szokás belefőzni.

Figyelem: honlapunk gombaleírásai és fotói önmagukban nem alkalmasak a fajszintű azonosításhoz. Ha fogyasztásra szánt gombát szedünk, azt mindenképpen ellenőriztessük gombaszakellenőrrel!