Petrezselyemgomba


Petrezselyemgomba - Szigetvári Csaba felvétele

 

Petrezselyemgomba (Hericium coralloides)

Ha gombászati témájú könyveket, internetes oldalakat böngészünk, számos faj leírásánál olvashatjuk, hogy hegyvidékeken fordul elő. Ezek némelyikét mégis, ritkán megtalálhatjuk a Sóstói-erdőben is. Ez nem feltétlenül amiatt van, hogy a gombák nem olvasnak szakkönyveket és eltévedtek. Inkább az állhat a háttérben, hogy az Alföldön ma már csak nagyon kevés igazán természetes és idős korú erdő van, ahol a viszonylag érintetlen és egészséges ökoszisztémájú termőhelyet igénylő gombák megtalálnák életfeltételeiket. Továbbá a megfelelő klímának is van ehhez köze: a hegyvidéki hűvösebb, csapadékosabb viszonyokat kedvelő fajok számára kedvezőtlenek az Alföld általában szárazabb és melegebb éghajlata.

Mivel a Sóstói-erdő egyike a kevés, még viszonylag természetes ősi eredetű alföldi erdőknek, a körülmények szerencsés együttállása esetén ritkán ezek a „hegyvidéki” gombák is megfigyelhetők. Ilyen faj a nagyon jellegzetes küllemű petrezselyemgomba is. 

Ez a faj a tüskés termőrétegű, de általában a kalaposgombákra emlékeztető alakú gerebengombák közeli rokona. A petrezselyemgombának viszont nincs semmiféle kalapja, ágas-bogasan, többszörösen elágazó termőteste legvégső elágazásain fésűszerűen lefelé álló törékeny „tüskék”  csüngenek, ezek felületén található a spórákat képző termőréteg. Színe fiatalon fehér, idővel vajszínűvé majd barnássá válik. Húsa kemény, fiatalon ehető, de nem különösebben ízletes. Mint ritka, erdőnkben különleges faj, ne szedjük le!

Korhadó vastag fatörzseken, tuskókon nő, hegyvidéki élőhelyein főként bükkön, de olykor más fákon is. A Sóstói-erdőben eddig egyetlen alkalommal figyeltük meg; szilfa rönkön.

Figyelem: honlapunk gombaleírásai és fotói önmagukban nem alkalmasak a fajszintű azonosításhoz. Ha fogyasztásra szánt gombát szedünk, azt mindenképpen ellenőriztessük gombaszakellenőrrel!