Nagy őzlábgomba


Tipikus megjelenésű nagy őzlábgomba - Nagy Tibor felvétele


Nagy őzlábgomba (Macrolepiota procera)

Egyik legismertebb és leggyakoribb gombánk. Nem kifejezetten a zárt erdők faja, de a Sóstói-erdőben is mindennaposnak mondható mind a tölgyesekben, mind az akácosokban. Első példányai sokszor már május második felében megjelennek, „medárdos” években júniusban is gyakori, ám a forró nyári hetekben már visszahúzódik, aszályos időben teljesen eltűnik. Aztán az ősz közeledtével (ha van csapadék) újra megjelenik, és szeptember-októberben gyakran tömeges, egészen a tél kezdetét jelző fagyokig megfigyelhető.

 nagy őzlábgombát nagy termete (30-40 cm magasságú, 10-35 cm kalapátmérőjű lehet) mellett érdemes másról is megismerni, mert vannak hasonló, nem ártalmatlan fajok is. Szívós, egyenes tönkje márványozottan vagy kígyóbőrszerűen mintás, és a kalapból könnyen, csuklósan kiforgatható. A tönkön fehér, vastag, puha, könnyen elmozgatható gallér található, bocskora nincsen, viszont a tönk alja kissé bunkósan megvastagodott. Spórapora és húsa fehér, törésre nem színeződik, viszont fehér lemezei idősen foltosan halványbarnák lehetnek. Kalapja fiatalon bunkós (az egész gomba nyelesgránátra emlékeztet ilyenkor), majd kiterül; tetején cserépzsindelyszerű (de nagy esők hatására könnyen lemosódó) mintázat látható. A kalap közepe kicsúcsosodó, barnás színű. Illata kellemesen mogyoróra emlékeztető, de idős példányoknál bántóan gyógyszerszagú lehet. Csak a kalapját fogyasztjuk, frissen felhasználva. A nagy őzlábgombát nálunk többnyire rántva fogyasztják (rengeteg tojást szív magába, ezért igen laktató). Érdemes sütve is megpróbálni: vajjal vagy juhtúróval megkenve és a sütőbe tolva nagyon finom csemege (a fiatal, nyelesgránát kinézetű példányok kalapját meg is tölthetjük juhtúróval). Vagy simán, vajon megpirítani serpenyőben a kalap mindkét oldalát. Esetleg rablóhúshoz, nyárson. Szárítva is első osztályú fűszergomba. Stb.

Figyelem: honlapunk gombaleírásai és fotói önmagukban nem alkalmasak a fajszintű azonosításhoz. Ha fogyasztásra szánt gombát szedünk, azt mindenképpen ellenőriztessük gombaszakellenőrrel!