Kákagomba


Kákagomba - Szalai Kata Viktória felvétele

 

Kákagomba (Typhula filiformis)

Ha csapadékos és párás az ősz, a gombák világának egészen különös képviselői is felbukkanhatnak az erdőben. A kákagomba is ilyen faj: termőtestei néhány centiméter magas, pár mm átmérőjű felálló, olykor kissé görbült fehéres-sárgás vagy okkerszínű fonalak. A termőréteg, tehát ahol spórái fejlődnek a termőtest nemezes felületén található. Húsa vékony, rostos, nem ehető.

Lombhullás után a korhadó avaron, levelek felületén vagy eltemetett faanyagon fejlődik, rendszerint seregesen. Hazánkban ritka fajként tartják nyilván, ami összefügg azzal, hogy alkalmi megjelenésű és nem is feltűnő. A Sóstói-erdőben is csak tartósan párás, nyirkos időben van esélyünk megpillantani október-novemberben. 

3-6 cm magas, fonalas, vékony (1-2 mm átmérőjű), tömör, csúcsa hegyes vagy lekerekített, alja kissé elvékonyodó és gyakran görbült, fehéres, sárgás, okkerszínű, felülete finoman nemezes.

Figyelem: honlapunk gombaleírásai és fotói önmagukban nem alkalmasak a fajszintű azonosításhoz. Ha fogyasztásra szánt gombát szedünk, azt mindenképpen ellenőriztessük gombaszakellenőrrel!