Tavaszi bársonylégy


Tavaszi bársonylégy varjútövis benge virágán táplálkozik - Szigetvári Csaba felvétele

 

Tavaszi bársonylégy (Bibio marci)

Kora tavasszal, áprilistól sokfelé feltűnhet jellegzetes, szőrös-fekete, lefelé lógó lábú legyecskék fejmagasságban repkedő, amolyan fel-le liftező mozgást végző raja. Két hasonló faj, a már márciusban megjelenő kerti bársonylégy (Bibio hortulanus) és az áprilistól feltűnő tavaszi bársonylégy (Bibio marci) valamelyikéről van nagy valószínűséggel ilyenkor szó.

A bársonylégy gyakori és szapora jószág, a megtermékenyített nőstények száznál több petét raknak szerves anyagban gazdag földbe, trágyára. Évente mindössze egy nemzedékük fejlődik, ezért még májusban találkozhatunk velük, később már nem. A lárvák a talajban a bomló növényi maradványokkal vagy gyökerekkel táplálkoznak. Tömeges előfordulásuk esetén akár mezőgazdasági kártevővé válhatnak a gyökerek károsításával. Lárva alakban a talajban telelnek, majd következő tavasszal bábozódnak. A tavaszi bársonylégy hím és nőstény egyedei is feketeszínűek, míg a kerti bársonylégynek csak a hím egyedei feketék, a nőstények barnásvörösek.

A kifejlett egyedek pár hétig élnek csupán, ezalatt – mint nektárfogyasztók – nagy szerepük van a tavaszi virágok beporzásában.  A tavaszi bársonylégy a Sóstói-erdőben gyakori faj, de bármilyen zöldterületen, akár városi parkokban is találkozhatunk vele.