Madárcseresznye


Madárcseresznye ágai érőben levő termésekkel - Szigetvári Csaba felvétele

 

Madárcseresznye (Cerasus avium)

A kertjeinkben termesztett cseresznye őse, a madárcseresznye ma is él vadon a Sóstói-erdőben. Legimpozánsabb vadgyümölcsfánkat azonnal „ki lehet szúrni” hengeres törzséről, fényes, sötétbarna, gyűrűsen szakadozott kérgéről – ebben a tekintetben alig tér el a „nemes” fajtáktól. Az erdő legkorábban nyíló vadgyümölcsfája, április közepétől valóságos fehér felhőként díszlenek a még alig rügyező erdő magasában a madárcseresznye virágzó koronái. Levele, virágja is egészen hasonló, csupán olykor feketéspirosra termései apróbbak (1 cm körüliek). A júniusban érő vadcseresznye, bár kissé kesernyés, esetleg savanykás, de ízletes gyümölcs.

A főként hegy- és dombvidéki erdeinkben elterjedt madárcseresznye a nyírségi erdőkben is honos, a Sóstói-erdő egyes üdébb, tápanyagban gazdagabb talajú részein kifejezetten gyakori és jól érzi magát. Ezt onnan sejthetjük, hogy több példányát is ismerjük, amelyek elérik a fajra jellemző maximális méretet (20-25 méter) és kort (kb. 80 év). A madárcseresznye gyorsan öregszik: az impozáns méretű egyedek bele rendszerint korhadt, ami könnyen végzetes lehet. 

Szerencsére a pusztulással egyidejűleg viszonylag könnyen meg is tudja újítani magát ez a vadgyümölcs. Apró csonthéjas magját nevéhez híven a gyümölcsöt fogyasztó madarak, részben pedig az apróbb rágcsálók terjesztik. Könnyen csírázik és - bár viszonylag fényigényes - gyors növekedése révén mindig akad néhány egyed, amelyik a második lombkoronaszint oszlopos tagjává válik. Életében az erdő rengeteg élőlényének szolgál táplálékul virágporával, nektárjával, gyümölcsével, olajokban gazdag magjával, de a leveleken, rügyekben, hajtásokban is számos apró ízeltlábú „élősködik”. Korhadó törzsei az odúlakók számára szolgálnak lakhelyül, kidőlt fáján pedig lebontó szervezetek sokasága tenyészik. Lombja lehullva könnyen bomló avart képez, javítva a talaj termékenységét.

Az erdészek mind a mai napig megbecsülik a madárcseresznyét. Még a tarvágásos üzemmódban kezelt állományoknál is rendszerint meghagynak belőle néhány magszóró egyedet hagyásfának, és nem csupán azért, mert a madárcseresznye finom szövetű, szép rajzolatú, fényes vöröses-sárgásbarna középkemény fája értékes bútoripari alapanyag. Azért is, mert enélkül a dekoratív törzsű, fehér tavaszi virágaival, majd sárga-vörös őszi lombszínezetével díszítő fa nélkül erdeink nyilvánvalóan szegényebbek lennének.