Erdei szamóca


Erdei szamóca virágai - Szigetvári Csaba felvétele

 

Erdei szamóca (Fragaria vesca)

Ez az apró termetű, de ízletes vadgyümölcs ritkaságnak számít a Sóstói-erdőben. Néhány erdőrészlet szegélyén, tisztásain találkozhatunk vele. Tavasszal nyílnak apró, de szép virágai, termését júniusban hozza. A közhiedelemmel ellentétben az erdei szamóca nem tekinthető a kertekben termesztett földieper ősének, az ugyanis amerikai szamócafajok hibridje.

Hazánkban egyébként három szamócafaj él vadon, közülük a csattogó szamóca (Fragaria viridis) kerülhet még a szemünk elé. Ez utóbbi faj igen gyakori a Bereg-Szatmári-sík legelőin, de néhol a Nyírségben is előfordul. Az erdei szamócával ellentétben inkább gyepeken él.

A két faj között könnyű különbséget tenni. A csattogó szamóca csészelevelei rajta maradnak a termésen, leszedéskor pedig halk –„csattogó” hangot hallunk. A Sóstói-erdőben élő erdei szamóca termése viszont könnyedén leválik a csészéről.

A hasonló fajok köréből még meg kell említenünk a „díszeper” néven is ismert indiaiszamócát (Potentilla indica), amely szintén előfordul erdőnkben. Ez a faj eredetileg dísznövényként került hazánkba, és sajnos kivadulva inváziós terjedésbe kezdett pár erdőrészletben. Termése szinte első ránézésre megtévesztésig hasonlít az erdei szamócáéra, viszont azzal ellentétben íztelen, élvezhetetlen, szivacsos állagú – és enyhén mérgező! Ha figyelmesek vagyunk, azért könnyű megkülönböztetni a szamócától, mert a termését, akárcsak a virágát jellegzetes, összenőtt fellevelekből álló "gallér" veszi körül.