Indiaiszamóca


Indiaiszamóca termése - Hoványi Péter felvétele

 

Indiaiszamóca (Potentilla indica)

Bizonyára többeket megtévesztett már a Sóstói-erdőben ez a szamócára megtévesztő módon hasonlító növény, melynek termése júniustól érik. Májustól virágával találkozhatunk, amely - a vadon élő erdei szamócával ellentétben - sárga színű.

Ez is egyike az elvadult, az erdő egyes részein inváziós módon terjedő idegenhonos növényeknek. Hazánkba dísznövényként került dél- és kelet ázsiai őshazájából. Magyarul „díszeper” vagy „indiaiszamóca” néven ismert, tudományos neve Potentilla indica. Indákkal gyorsan terjedő évelő növény. Csábító termése ízetlen, szivacsos állagú, enyhén mérgező. Ha figyelmesek vagyunk, azért könnyű megkülönböztetni a szamócától, mert a termését, akárcsak a virágát jellegzetes, összenőtt fellevelekből álló „gallér” veszi körül.

Jelenleg a Hármasdomb és a Kórház környékén ismerjük előfordulását. Pár éve még csak a sétányok környékén láttuk, de idén az a tapasztalat, hogy egyes környékbeli erdőrészletekben erőteljesen terjed. Sajnos, hiszen az erdő őshonos vadvirágaitól (például az erdei szamócától) foglalja el a helyet.

Kertekben nyilván megvan az értéke dísznövényként, érdekes színfolt lehet, viszont az erdőt hagyjuk meg - az egyre fogyó - természetes élővilág otthonaként!